İNEGÖL YERİNİ KORUDU
Toplam dış ticaret hacmi 1 milyar 215 milyon doları bulan İnegöl, 2014 yılında 552 milyon dolar fazla verdi.
TÜRKİYE'DE 19.SIRADAYIZ
Türkiye’nin örnek ekonomilerinden birine sahip olan İnegöl’ün dış ticaret rakamları dün İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl tarafından açıklandı. İnegöl ekonomisinin dinamik yapısıyla 2014 dış ticaret fazlası geleneğini sürdürdüğünü vurgulayan Anıl, toplam ihracatta bir önceki göre yüzde 3’lük gerileme yaşandığını mobilya ve orman ürünleri sektörlerinde de yüzde 39’e varan artış olduğunu söyledi.
Anıl, İnegöl’ün iller bazında geçen yıl olduğu gibi, yine Türkiye’de 19. sırada yer aldığını, ithalatta ise 24’ncü sırada olduğunu belirtti.
----------------
ORTADOĞU’DAKİ GELİŞMELER İHRACATI ETKİLEDİ
İTSO Meclis Başkanı Sadık Gülerer, Yönetim Kurulu Üyeleri ile odanın Genel Sekreteri Mustafa Şentürk’ün hazır bulunduğu toplantıyla ilçenin 2014 yılı dış ticaret rakamlarını açıklayan İTSO Başkanı Metin Anıl, geçen yılın son çeyreğinde Ortadoğu’da yaşanan olumsuz gelişmelerin İnegöl’ün ihracatına olumsuz etki yaptığını söyledi. Anıl, buna rağmen 1 milyar doların üzerinde dış ticarete imza atılan İnegöl’de yine dış ticaret fazlası verildiğini vurguladı.
MODEL EKONOMİ GELENEĞİNİ SÜRDÜRDÜK
Başkan Metin Anıl, İnegöl’den 2014 yılında 695 firmanın 883 milyon 477 bin 355 dolar ihracat yaptığını, 40 firmanın da 331 milyon 155 bin 956 dolar ithalat yaptığını belirterek, “İnegöl’ün toplam dış ticaret hacmi 1 milyar 214 milyon 633 bin 310 dolar olarak gerçekleşti. Böylece 552 milyon 321 bin 400 dolar dış ticaret fazlası vererek ülkemiz için model ekonomi şehri olma geleneğini sürdürdük” dedi.
İHRACATTA YÜZDE 3,24 DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞTİ
2014 yılının son çeyreğinde dış piyasalardaki olumsuz gelişmelerin İnegöl’ün ihracatına olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Başkan Metin Anıl, bu nedenle toplam ihracatta yüzde 3,24 oranında düşüş gerçekleştiğini ithalatın da yüzde 1,06 arttığını belirtti. Anıl, “İhracatımızdaki düşüşün ana kalemlerini yüzde 19,59 ile gıda, yüzde 12,74 ile otomotiv yan sanayi, yüzde 11,17 ile tekstil, yüzde 7,20 ile makine metal ve yüzde 52,72 ile diğer sektörler oluşturdu” dedi.
MOBİLYA VE ORMAN ÜRÜNLERİ İHRACATINDA ÖNEMLİ ARTIŞ
İnegöl’ün lokomotif sektörü olan mobilya mobilyada yüzde 8,44 ve orman ürünlerinde de yüzde 39’luk artış yine kimya sektöründe de yaklaşık yüzde 11 oranında artış olduğunu söyleyen İTSO Başkanı Metin Anıl, bu artışın sevindirici olduğunu belirtti. Anıl, mobilya ve orman ürünleri sektörünün katma değerinin yüksek ve istihdam dostu sektörler olduğunu da vurguladı.
İNEGÖL İHRACATTA 19’NCU SIRADA
İTSO Başkanı Metin Anıl İnegöl’ün iller bazında geçen yıl olduğu gibi, yine Türkiye’de 19. sırada yer aldığını, ithalatta ise 24’ncü sırada olduğunu belirtti. Türkiye’nin 2014 yılında toplam ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 157 milyar 622 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Anıl, “İnegöl, Türkiye’nin 2014 yılı toplam ihracatının yüzde 0,5’ini gerçekleştirmişt
ARTIŞIN NEDENİ UYGULANAN POLİTİKALARDIR
Dolardaki artışı değerlendiren Anıl, “Dolar kurunun artmasının birçok sebebinin var. Bunlardan bir tanesi ABD’nin dolar üzerinde uyguladığı politikalardır. Yaklaşık 10 yıldır ABD dünyaya bol miktarda para transfer etti. Şimdi Amerika Merkez Bankası kararlarıyla bu paraların Amerika’ya dönüşü sağlanıyor. Bu da dünyada ve özellikle kırılgan 5’li olarak ifade ettiğimiz ve bizimde içerisinde bulunduğumuz ülkelerde sıkıntı oluşturuyor ve kurlar da yükseliyor. Bunun sinyallerini geçtiğimiz yıl Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Babacan vermişti. Dolarla borçlanılmaması konusunda ifadeler kullanmıştı. Doların bundan sonra Türkiye’de ve dünyada ulaşımının daha zor olacağını ifade etmişti. Bir ikinci sebebi de bölgemizdeki ihracat yaptığımız ülkelerdeki ekonomik sıkıntılar ve sosyal karışıklıklardır
BİZİM HEDEFLERİMİZDE SIKINTI YAŞANMAZ
İnegöl’ün 2023’e kadar 1 milyar dolarlık mobilya ihracatı hedefinin zor olduğunun belirtilmesi üzerine konuşan Anıl, “İnegöl’ün 2023 vizyonundaki hedefi 3 milyar dolar dış ticarettir. Bu dış ticaret içerisinde mobilyanın payı 1 milyar dolar olarak hedefleniyor. İnegöl’ün özellikle mobilyada 1 milyar dolarlık dış ticaret hedefini 2023’e varmadan bulacağı kanaatindeyim. Bizim koyduğumuz hedeflerde bir sıkıntının yaşanmayacağı kanaatindeyim ama 2023 yılında Türkiye 500 milyar dolarlık ihracatı yakalar mı o konuda endişelerim var” ifadelerini kullandı.