Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

KATI ATIK TRANSFER İSTASYONU AÇILIŞI

KATI ATIK TRANSFER İSTASYONU AÇILIŞI

Güncel 4.06.2016 17:43:54 0
KATI ATIK TRANSFER İSTASYONU AÇILIŞI
Mahmudiye mahallesi ağaç işleri sanayi bölgesi 29. sokakta faaliyet gösterecek olan katı atık transfer istasyonu açıldı. katı atık transfer istasyonu açılışına Ak Parti Bursa milletvekili Cemalettin Kani Torun, belediye başkanı Alinur Aktaş ve davetliler katıldı. açılış konuşmasında belediye başkanı Alinur Aktaş '

Çevre Dostu Belediye olarak İnegöl’ün daha temiz ve daha yaşanabilir bir kent olması için hayata geçirdiğimiz proje ve çalışmalar ile bu alanda örnek alınan bir belediye olma yolunda ilerliyoruz.

Çevremizi temiz tutalım ve şehrimizi koruyalım parolasıyla çıktığımız bu yolda 12 yılda çevresiyle temiz bir İnegöl ve bu şehirde yaşamaktan mutlu olan yüzlerin olduğu bir kent hayaliyle gece gündüz demeden birçok projeyi hayata geçirdik.

Göreve geldiğimizden bu yana sorunları tek tek tespit edip, çözülmesi yolunda milat sayılabilecek projeler ürettik. Ve hamdolsun bunların hepsini de bir bir gerçekleştiriyoruz.

Bildiğiniz gibi Belediye Başkanlığımızın ilk yıllarında karşımıza çıkan en büyük sorun şehrin merkezi diyebileceğimiz bir yerde Alanyurtta, bu aziz şehre hiçte yakışmayacak bir manzara ile karşı karşıya idik. Şehrimizin çöpleri buradaki vahşi depolama alanına dökülüyordu. Belki o an kimse bunun farkında değildi ne de olsa belediye ekipleri kapı önünden çöpleri alıyor ama nereye götürdüğü önemli gözükmüyordu veya bu durumu sorgulamak içimizden gelmiyordu.

Düşündük taşındık ve bu konuya nasıl çare olmak için önemli bir karar alarak büyük bir yatırıma karar verdik. O dönemde siyaseten önümüze engel koyanlar oldu. Ama aldığımız karardan emindik ve kararlı bir şekilde bıkmadan usanmadan anlattık.

Neydi bu çözüm?

Elbette çöplerin döküleceği yeni bir alan lazımdı. Bizler hemen bu sorununa da çözüm bularak Türkiye’nin 12. büyük çevre projesi olan ve İlçeler arasında ilk olma özelliği olan 220.000 metrekare alana sahip Katı Atık Düzenli Depolama Sahasını, çağın koşullarına uygun ve çevreci bir anlayışla hizmete açarak İnegöl’ün çöp sorununu ortadan kaldırdık.

Eş zamanlı olarak Alanyurtta bulunan ve şehrimize yakışmayan eski çöp alanını rehabilite ederek mesire alanı haline getirdik. 2011 yılının eylül ayından bu yana bu alana artık çöp dökmüyoruz ve o günden sonra rehabilitasyon projesini tamamlayarak Mart 2014’te mesire alanı olarak açılışını gerçekleştirmiştik. Ve yakın zamanda da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrimize yakışır bir sosyal tesis bu alana kazandırılacak.

Bu dev projeyi hayata geçirirken bir yandan da geri kazanım projesine start verdik. Çünkü geriye döndürülebilecek malzemelerin çöpe gitmesi, milli servetimizin yok olması anlamına geliyordu.

Okullarda, mahallelerde sokak sokak gezerek yaptığımız bilgilendirmelerle, yarışma ve seminer gibi birçok etkinlikle Geri Kazanım Projemizi ilçe halkımıza anlattık. Ve hamd olsun geldiğimiz noktada çokta güzel sonuçlar aldık.

2005 yılında plastik, cam, metal ve kağıttan oluşan ambalaj atık miktarı ‘0’ iken; bu gün geldiğimiz noktada günlük 40 tona ulaşmıştır. Bu da yıllık 14 bin ton malzemenin ülke ekonomisine geri kazandırıldığı anlamına gelir.

Ömrünü Tamamlamış Atıkları bir düşünün… İnsana ve doğaya son derece zararlı atık pillerin toplanıp, bertarafı sağlanıyor. Yine ilçe genelinden toplanan bitkisel atık yağların; bio-diesel’e dönüştürülmesi sağlanıyor. Ömrünü tamamlamış lastikler de, yaptığımız protokol çerçevesinde toplanıp geri dönüştürülüyor. Bunlar basit gibi gözüken ama sağlığımızı ciddi tehdit eden konular.

Sadece geri kazanımda değil; çevre ve insan sağlığını tehdit eden daha birçok konuda projeler ürettik ve hamd olsun hayata da geçirdik.

Doğalgazı bir düşünün… İlçedeki hava kirliliğine bir çözüm Rahmetli Başkanımız Hikmet Şahin’in ilk meşalesini yaktığı Doğalgaz çalışmaları, bugün İnegöl’ün tüm mahallelerinde kullanılıyor. İnegöl’de doğalgaz abone sayısı 55 Bine ulaşmış durumda. Sadece merkezde değil önceki yıllarda Akhisar, Huzur ve Baykoca Mahallelerimiz şimdi de Yeniceköy ve Cerrah Mahallelerimiz de doğalgazla buluştu.

Allah’a çok şükür hiçbir hizmetimizi siyasi gelecek kaygısıyla yapmadık. Halka hizmetin Hak’ka hizmet olduğu şuuruyla tüm projeleri hayata geçirdik. Bir çınarın altında toplandığımız ve bizlere büyük nimetler sunan bu buram buram tarih kokan şehrimize ne yapsak azdır.

Çevre Dostu bir belediye olarak şehrimizin cadde ve sokaklarında girmediğimiz yer kalmadı desek yalan olmaz. Sadece merkezde değil bu şehrin batısındaki Karagölet ve Akıncılar’a, Doğusundaki Saadet ve Mezit’e, Kuzeyindeki İskaniye’den Gedikpınar’a ve Güneyindeki Kayapınar’dan Fevziye’ye kadar hizmetlerimizi götürmenin heyecanını içimizde her daim yaşamaktayız. Bu yerlerde 500 konteynır uygulamasını hayata geçirerek vatandaşlarımızın çöplerinin haftanın belirli günlerinde toplamaktayız.

Şehrimizin temiz bir görünüme kavuşması ve dışarıdan şehrimize gelen misafirlerimize iyi bir imaj bırakmak adına da 112 dekoratif yer üstü ve 70 adet yer altı konteynır ile kentimizin temiz bir görünüme kavuşması için uğraş veriyoruz.

Her yeni güne başlarken bu şehre duyduğumuz sevgi ile harmanlanan hizmet aşkımız dur durak bilmeden daha da artarak devam ediyor. İl günkü heyecanımızı hiçbir zaman yitirmedik. Tek gayemiz bu şehre olan minnet borcumuzu ödemek.

Şehrimizin daha temiz olması adına her gün 42 temizlik görevlisi ve 6 süpürge arabasıyla şehrimizin baştan aşağıya temizliyoruz. Bütün bunların yanında önemli ana arter, cadde ve sokaklarda ihtiyaca haiz olan temizliğe müdahale etmek için çöp taksi uygulamasını da hayata geçirdik. Ayrıca meydancı dediğimiz ekip arkadaşlarımız da cadde cadde İnegöl’ü her gün temizliyor.

Önceleri Evinde ya da işyerinde tadilat işi yapan vatandaşlarımız, buradan çıkan molozu nereye dökeceği konusunda zorlanıyordu. Bu yüzden bazı umursamaz kişilerce boş arsalara, çevre köylere ya da dere kenarlarına molozlar döküldüğünden şehrimizde istenilmeyen çirkin görüntüler haiz oluyordu. Buna da çözüm getirmek adına 444 11 03 Alo Moloz Hattımızı bir telefonla cüz-i bir fiyat karşılığında bunları da gelip biz alıyoruz.

Ancak yaptığımız tüm çalışmalara rağmen bir hususun altını önemle çizmek istiyorum. Biz İnegöl Belediyesi olarak ne kadar temizlik faaliyeti yaparsak yapalım ASIL OLAN KİRLETMEMEKTİR. Düşünün siz bir yere çöp bıraktınız. Biz geldik aldık. Biz aldıktan sonra siz yine bıraktınız sonuç. ÇÖP… SONUÇ KİRLİLİK…

İlçemizde günlük olarak 24 araç ile kentimizin temizliği yapılırken, günlük 250 ton civarında ve yıllık ortalama 100 BİN TON çöp topluyoruz. Takdir edersiniz ki bu çöplerin insan ve çevre sağlığına zarar vermeden toplanması, depolanması ve bertaraf edilmesi çok ciddi bir konu.

Şimdi gelelim bu gün açılışına yaptığımız tesisin İnegöl Belediyesine ve dolayısıyla da ülke ekonomisine yaptığı katkıya…

Bu manada çöp toplayan aracımız her sefer için Yeniyörük Mahallesi mevkiinde bulunan ilçe merkezine 13 km uzaklıktaki düzenli depolama sahasına boşaltım için gitmekte.

Bu da günlük 30 sefer yani gidiş dönüşlerle beraber toplamda 780 km yol demektir. Düzenli depolama sahasına boşaltım ilave yol ve 1 saat iş gücü kaybı oluşturmakta ve toplamda tüm araçlarımızdan ve insan gücümüzden günlük 30 saatlik iş gücü kaybı oluşturmaktaydı.

İşte bugün açılışını yaptığımız Katı Atık Transfer İstasyonunun faaliyete girmesiyle hem yakıt hem iş gücü kaybını azaltmış olacağız. Yani 5 defada giden çöp miktarı tek seferde buradan Yeniyörük Mahallemizde bulunan Düzenli Depolama Sahasına gitmiş olacak. Bu proje aynı zamanda büyük bir ekonomik tasarruf projesidir.

Bölgesinde örnek alınan bir yer olacak Katı Atak Transfer İstasyonumuz 2940 metre alan üzerine kurulu olup alt ve üst platform 2 tane bunker ve kantar ve idari bina yapılmıştır.

Burada kullanmaya başladığımız semi-treylerler ile ortalama 1 seferde 45 ton katı atık taşınmaktadır. Buda yaklaşık bir treylerin 5 kamyon çöpü alması demektir. Sahada çalışan 24 aracın düzenli depolama sahasına gitmesi yerine, tırlarımız vasıtasıyla bu işlemi 5 seferde gerçekleştirmekteyiz.

Bu istasyonumuza büyükşehir belediyemiz 2 dorse ve 1 çekici ile katkı sağlamıştır. Bu manada Bursa Büyükşehir Belediye başkanımız Sayın Recep Altepe’ye de şükranlarımı sunmak istiyorum.

Bir diğer konu ise düzenli depolama sahamız Yeniyörük mahallesinde olduğundan gün içerisinde ağır tonajlı araçların yol açtığı trafiği de azaltmış olacak ve daha önce yaşamak istemeyip de başımıza gelen trafik kaza riskini de minimize etmiş olacaktır.

Belediyemizce hayata geçirilen bu tesis sayesinde toplanan evsel katı atığın çok daha ekonomik koşullar altında(araç, personel, akaryakıt ve zaman) düzenli depolama sahasına aktarılması mümkün olacaktır.

Bölgemizdeki en modern İnegöl Katı Atık Transfer İstasyonumuzun (araçlar da dahil) yaklaşık maliyeti 1 milyon 800 bin TL’dir.

Sonuç olarak işlevi ve fiziki imkânları ile dev bir proje hayat buluyor. İnegöl’ümüzün bugünü ve geleceği için çok büyük önem taşıyan bu projenin hizmete girmesi ile araç, personel, akaryakıt ve zamandan tasarruf sağlanarak tertemiz yeni bir dönemi siz İnegöllü hemşerilerimize açıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Katı Atık Transfer İstasyonunun Bursa’mıza, İnegöl’ümüze ve tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum'dedi. 


2. Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Amed 33 23 2 8 48 77
2.Kastamonuspor 1966 33 21 4 8 31 71
3.76 Iğdır Belediyespor 33 18 4 11 29 65
4.24 Erzincanspor 34 18 7 9 24 63
5.Menemen Belediyespor 33 17 9 7 16 58
6.Erzin Spor 33 17 11 5 15 56
7.Isparta 32 Spor 33 17 14 2 -4 53
8.İnegölspor 33 13 12 8 0 47
9.Somaspor 33 13 12 8 -1 47
10.Fethiyespor 33 10 10 13 3 43
11.Karaman Belediyespor 33 11 13 9 -9 42
12.68 Aksaray Belediyespor 34 10 13 11 0 41
13.Arnavutköy Belediyespor 33 8 14 11 -5 35
14.Etimesgut Belediyespor 33 10 18 5 -15 35
15.Belediye Derincespor 33 8 15 10 -1 34
16.Sarıyer 33 8 15 10 -8 34
17.Düzcespor 34 8 17 9 -22 33
18.Denizlispor 33 7 18 8 -19 29
19.Utaş Uşakspor 33 1 30 2 -82 5
1.Erokspor 33 23 5 5 46 74
2.Van BB 33 22 5 6 22 72
3.Buca FK 33 20 4 9 28 69
4.Hekimoğlu Trabzon 33 19 6 8 29 65
5.İçel İdmanyurdu Spor 33 16 7 10 20 58
6.Ankaraspor 34 15 8 11 10 56
7.Karacabey Belediyespor 33 12 10 11 6 47
8.Halide Edip Adıvar 33 13 13 7 8 46
9.Ankara Demirspor 33 13 15 5 -2 44
10.Kırklarelispor 34 11 13 10 -6 43
11.Diyarbekirspor 33 11 13 9 0 42
12.Altınordu 33 9 13 11 4 38
13.Afjet Afyonspor 33 9 13 11 -13 38
14.Nazilli Belediyespor 34 11 15 8 -17 38
15.Serik Belediyespor 33 9 14 10 -9 37
16.Zonguldak Kömürspor 33 9 16 8 -18 32
17.Kırşehir Belediyespor 33 5 21 7 -36 22
18.Bursaspor 33 5 20 8 -35 20
19.Adıyaman 1954 33 3 24 6 -37 15