FAO Gıda Fiyat Endeksi’ne göre, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,1, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 12 oranında bir düşüş yaşandı. Bu, endeksteki en büyük düşüşlerden biri olarak kaydedildi. Ayrıca ağustos ayındaki seviye, Mart 2022’deki zirvenin yüzde 24 altında gerçekleşti.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’ne göre, dünya ayçiçek yağı fiyatları, küresel ithalat talebinin zayıflamasının da etkisiyle geçen ay boyunca yaklaşık yüzde 8 düştü. Ayçiçek yağında temmuz ayındaki yüzde 12,1’lik keskin yükseliş, ağustosta yüzde 3,1 kadar geriledi.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, ağustosta temmuz ayına göre yüzde 0,7 düştü. Uluslararası buğday fiyatları, birçok önde gelen ihracatçının sezonluk arzındaki artış nedeniyle ağustos ayında yüzde 3,8 düştü. Ayrıca, Brezilya’daki rekor hasattan elde edilen bol miktarda küresel mısır arzı ve ABD’de hasadın yakında başlayacak olması gibi nedenlerle uluslararası tahıl fiyatları yüzde 3,4 düşüş kaydetti.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi’ne göre süt fiyatı temmuz ayına göre yüzde 4 düştü. Tereyağı ve peynir fiyatları da geriledi. FAO Et Fiyat Endeksi’ndeki aylık düşüş ise yüzde 3 olarak kaydedildi.
Ağustos ayında yükselen tek ürün ise pirinç ve şeker fiyatları oldu. FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, temmuz ayına göre yüzde 9,8 artarak 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Şeker Fiyat Endeksi ise ağustosta aylık bazda yüzde 1,3 arttı. Bir önceki yılın ağustos ayına göre ise yüzde 34,1 yükseldi.
Küresel gıda fiyatlarının son bir yılda ilk kez nisan ayında yeniden yükseldiği, mayıs ayında tekrar düşüşe geçtiği ve haziranda da bu düşüşün sürdüğü belirtildi. Temmuz ayında ise aylık yüzde 1,3’lük bir yükseliş kaydedildikten sonra ağustos ayı itibarıyla küresel gıda fiyatlarının yeniden düşüşe geçtiği ifade edildi.
Bu veriler, Türkiye’deki gıda fiyatlarının artışına karşılık küresel düzeydeki gıda fiyatlarının gerilediğini gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de gıda fiyatları ağustos 2020’den bu yana 36 aydır aralıksız artıyor.