Tarih: 05.12.2025 17:21

Emine Asuman Yaka: “Çare Eşitlikte, Çare Eşit Temsilde”

Facebook Twitter Linked-in

Yaka, kadınların demokratik hayatta eşit temsili için kararlılıkla mücadele edeceklerini vurguladı.

"Türk kadını birçok ülkeden önce haklarına kavuştu"

Emine Asuman Yaka açıklamasında, Türk kadınlarının siyasete katılım sürecine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

> "Kadınlar; 1930'da belediye seçimlerinde, 1933'te köy ihtiyar heyetlerinde ve 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına kavuşarak birçok ülkeden çok daha önce demokratik yaşama katılmıştır. Bu bir zihniyet devrimidir. Bu devrimin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrimcileri saygı ve minnetle anıyoruz."

 

Türkiye, kadın temsiline dair sıralamada geriliyor

Açıklamada Türkiye'deki mevcut duruma da değinen Yaka, Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu verilerini hatırlatarak şunları söyledi:

"Türkiye, kadınların siyasal güçlenme alanında 148 ülke arasında 139. sıraya gerilemiş durumdadır. TBMM'de kadın temsili yalnızca yüzde 20, yerel yönetimlerde ise yüzde 5 seviyelerindedir. Bu durum, ülkemizde demokrasi açığının en açık göstergesidir."

"CHP eşit temsil için tarihi adımlar attı"

Cumhuriyet Halk Partisi'nin kadın temsili konusunda önemli adımlar attığını belirten Yaka, Eylül 2024'te yapılan Tüzük Kurultayı'na dikkat çekti:

"Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in öncülüğünde gerçekleştirilen Tüzük Kurultayı ile partimiz, kademeli olarak yüzde 50 eşit temsili güvence altına alan tarihi bir düzenleme yapmıştır. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından 35 kadın belediye başkanı CHP listelerinden seçilmiştir."

"Kadın varsa demokrasi vardır"

Kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayan Yaka açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

"Daha fazla kadın muhtar, belediye meclis üyesi, il genel meclisi üyesi, belediye başkanı ve milletvekili için çare eşitliktedir. Siyasette eşit temsil olmadan demokrasi eksiktir. Unutmayalım ki; kadın varsa demokrasi vardır. Çare eşitlikte, çare eşit temsildedir."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —