Bursa’nın gürültüsü haritalara işlendi

Bursa’nın sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kentin stratejik gürültü haritasının oluşturulması ve eylem planının hazırlanması çalışmalarında ilk etabı tamamladı. Büyükşehir Belediyesi ile Çınar Çevre Laboratuvarı arasında 2021 yılının ağustos ayında imzalanan sözleşme ile başlayan çalışmalar kapsamında Bursa’nın Stratejik Gürültü Haritaları hazırlandı. Özellikle hastane, okul, konut gibi hassas alanları etkileyen ve 3 milyon 147 bin 818 kişinin gürültüye maruziyetinin değerlendirildiği Stratejik Gürültü Haritaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı.
Gürültü kaynakları mercek altında
Çalışma kapsamında 100 binden fazla yerleşik nüfusu olan yerleşim alanları, yılda 3 milyondan fazla aracın geçtiği ana kara yolları, yılda otuz binden fazla trenin geçtiği ana demir yolları ile yerleşim yeri yakınında bulunan endüstri bölgeleri ve eğlence yerlerini kapsayan gürültü kaynakları mercek altına alındı. Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, Gemlik, İnegöl, Kestel ve Gürsu ilçelerinin dahil olduğu çalışmaya ilçe belediyeleri, üniversiteler, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar da destek verdi. Gürültü kaynağı olarak 550 kilometre, karayolu, 47.2 kilometre mevcut, 11.7 kilometre planlanan demiryolu, 300 adet eğlence yeri ile 7 adet sanayi bölgesi ve ayrıca 10 adet sanayi tesisini kapsayan bölgede gürültü ölçümü ve araç sayımları yapıldı. Bu verilen ışığında yapılan modelleme çalışmaları ile haritalar oluşturuldu.
Eylem planı
Gürültü Haritaların bakanlık tarafından onaylanmasının ardından projenin ikinci ayağı olan eylem planı hazırlıklarına da başlandı. Bursa Stratejik Gürültü Haritaları sonuçlarına göre sıcak noktaların tespiti ile başlayan eylem planı hazırlıkları kapsamında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan’ın yapılan toplantıda bundan sonraki yol haritası belirlendi. Proje, paydaşların katılımı ile gerçekleştirilecek bilgilendirme toplantıları, çalıştay ve kamuoyunun katılımı ve bilinçlenmesi için anket çalışması ile devam edecek. Konunun tüm yönleriyle ele alınacağı Eylem Planları daha sonra onay için yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulacak.
Bu haber 370 kez okundu.
HABER LİSTESİ
-
01
İnegöl’de toplu taşımaya zam !Artan maliyetler gerekçe gösterilerek İnegöl’deki toplu taşımaya zam yapıldı. -
02
Münür Başkandan kötü haberİnegölspor’un eski başkanı Münür Kanar, fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. -
03
Saadet Partisi saha çalışmalarına hız verdi !Saadet Sahada programı kapsamında GİK Üyesi Nurettin Çelik ile birlikte sahaya inen İnegöl İlçe Teşkilatı, yerel basın mensuplarıyla buluşma ile başlattığı organizasyon devamında 4 bine yakın esnaf ziyareti ve kamyoncular kooperatifi ziyareti gerçekleştirdi. -
04
Erdoğan’dan adaylık eleştirilerine yanıt !Erdoğan, adaylığıyla ilgili eleştirilere ilk kez yanıt verdi: 2018’de kronometre sıfırlandı dedi. -
05
O paralar hesaplara yatmaya başladıMemur emeklisi için beklenen gün geldi. 15 Ocakta yatan maaşlarla beraber alamadıkları zam farkı bugün hesaplara yatmaya başladı.