2015 yılı itibariyle mobilya sanayi bölgesinden endüstriyel atıkların toplanmaması halen sorun teşkil etmeye devam ediyor.
Endüstriyel atıkların esnaflar tarafından bertaraf edilmesi, bu tür atıkların esnafın kendileri tarafından lisans almış firmalara veya katı atık düzenli depolama sahasına götürmeleri, istenilen duruma halen gelmedi.
Talaş, sunta ve odun atıklarının starwood firması tarafından alınıyor olması bir nebze mobilya sanayi esnafı için nefes aldırıyorsa da, tehlikeli sınıfındaki atıkların alınmaması sorun olarak devam ediyor.
Endüstriyel atıkların bertaraf edilmesi ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Er-Ka kağıt ve ambalaj firması Cevre Mühendisi Merve Haraslı gazetemize konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
2015 yılı itibari ile endüstriyel atık bertarafı sürecinde yeni bir dönemin başladığını belirterek bilgilendirmelerde bulunan Er-Ka kağıt ve ambalaj firması cevre mühendisi Merve Haraslı “Biz firma olarak ambalaj atıkları, tehlikeli ve tehlikesiz atıkların atılmasında yardımcı oluyoruz, bizim de firma olarak lisanslarımız mevcuttur. Firma olarak atık alımı yapmış olduğumuz iş yerlerine cevre görevlisi danışmanlığı hizmeti veriyoruz. 8 tane cevre mühendisi arkadaşımızla firmaların lisans izin süreçlerini takip ediyoruz. Çöp nakliye hizmeti de veriyoruz. Tabi, Büyükşehir düzenli katı atık depolama bertaraf ücreti var, ayrıca nakliye ücreti var, bu ücretleri çalıştığımız firmalara yansıtıyoruz. Bertaraf ücretini Büyükşehir hesabına yatırıyoruz.
Firmaların isterlerse atıklarını kendilerinin de bertaraf edebileceğini belirten Merve Haraslı “
İş yerleri endüstriyel atıklarını kendileri de bertaraf edebilirler. Çıkan atıklarını şuan için Büyükşehir belediyesine ait katı atık düzenli depolama sahasına götürüp kilo başına bertaraf ücretini de ödeyerek bırakabilirler. Tabi firmaların kendileri endüstriyel atık sürecini yönetmeleri zor oluyor, zaman kaybı ve maddi yük bindiriyor. Birçok firma atıkların kendileri tarafından bertaraf edilmesinin zorluklarını yaşıyorlar. Zaten gördüğümüz kadarıyla firmalar atıklarını ya yakıyorlar, ya da başkalarına veriyorlar böylece atıklarından kurtulmaya çalışıyorlar. Buda ilçemizde hava kirliliğini tetikliyor ulusal bazda haber olunacak düzeyde bir hava kirliliğiyle mücadele ediyoruz” dedi.
Endüstriyel atıkların firmaların kendileri tarafından bertaraf edilmesinin kanuni zorunluluk olduğunu ifade eden Merve Haraslı “Çevre kanununa göre firmalar atıklarını bertaraf etmek zorunda. Belediyeler bu konuda hizmet vermekle mükellef değiller. İnegöl belediyesi görevi olmamasına rağmen bu atıkları topladı ama artık toplayamayacak. Biz atık hizmeti verdiğimiz firmalara kanuni olarak ta danışmanlık hizmeti de veriyoruz” dedi.
Endüstriyel atık bertarafı konusunda tüm firmalara yardımcı olmak ve danışmanlık yapmak adına hazır olduklarını sözlerine ekleyen Merve Haraslı “Küçük ve orta ölçekli firmalar danışmanlık hizmetleri almamalarından dolayı bir bilgi eksikliği yaşıyorlar. Belediyenin de bu atıkları toplamış olması asabıyla tekrar belediye tarafından toplanması isteniliyor kanaatindeyim ama artık bu tip atıklar lisanslı firmalar tarafından işlenecek, taşınacak çünkü hem gelişmişlik için hem de geleceğimiz için bu kuralların uygulanması çok önemli.
Bizler atık bertarafı konusunda tüm firmalara hizmet vermek için hazırız bizlere başvurdukları takdirde yardımcı oluruz” dedi.