Bayraktar, elektrikte uygulanan kademeli destek modelinin benzerinin doğalgazda da hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Bakan Bayraktar, Türkiye genelinde özellikle Ankara baz alınarak yapılan tüketim analizlerinde, ocak ayı ortalama doğalgaz kullanımının yaklaşık 200 metreküp olduğunu ifade etti. Bu ortalamanın üzerine çıkan aboneler için yeni bir düzenlemenin gündemde olduğunu söyleyen Bayraktar, yüksek tüketim yapanların devlet desteği kapsamı dışına çıkarılabileceğini vurguladı.
Yüksek Tüketene Destek Kalkıyor
Bayraktar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Elektrikte olduğu gibi doğal gazda da benzer bir çalışmamız var. Ankara’da ocak ayı ortalama tüketim 200 metreküp civarında. Eğer bir abone 300 metreküp tüketiyorsa, bu kişiyi destek grubundan çıkarıp, ‘Gerçek maliyet neyse doğal gazı siz ödeyin’ noktasına gelmek istiyoruz.”
Bu açıklama, doğalgazda kademeli faturalandırma sistemine geçileceğinin sinyali olarak değerlendirildi. Yeni modelle birlikte, düşük ve orta seviyede tüketim yapan vatandaşların desteklenmeye devam edilmesi, yüksek tüketim yapanların ise gerçek maliyetle faturalandırılması hedefleniyor.
Amaç: Adil ve Hedefli Destek
Bakanlık yetkilileri, yapılacak düzenleme ile devlet desteklerinin daha adil ve hedefli kullanılmasını amaçlıyor. Böylece hem enerji tasarrufu teşvik edilecek hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımı sağlanacak.
Doğalgazda hayata geçirilmesi planlanan yeni uygulamanın önümüzdeki süreçte netleşmesi ve kamuoyuyla detaylarının paylaşılması bekleniyor.