Bu açıklamalar sonrası EYT’de yapılacak çalışmada hangi formüllerin kullanılacağı belirlendi. 5 aşamalı formülün detayları belli oldu.
Kimlerin Yararlanacağı Belirlenecek
Genel olarak bakıldığında EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılardan oluşuyor. Bu doğrultuda çalışmanın kapsamı belirlenecek ve bu kapsam doğrultusunda kimlerin faydalanabileceği araştırılacak.
Şartları uyanlar ayrı ayrı değerlendirilecek ve her bir şart için kapsam belirlenecek.
Emeklilik Şartı Belirlenecek
Kapsam belirlendikten sonra emeklik şartlarının tespit edilmesine başlanacak. Primini ve yılını dolduranların başka şarta bakılmaksızın emekli edilmeleri şeklinde bir öneri bulunurken, burada farklı kurumlarda çalışmış (memur, esnaf, Bağ-Kur gibi) kişilerin hangi statüde emekli olacaklarının da tespiti gerekiyor.
Emeklilik şartında birkaç farklı seçenek ön plana çıkıyor. Bunlar arasında belli bir yaşın üstündekilere emeklilik verilmesi, kademeli olarak emeklilik hakkının verilmesi, veya Avrupa’da ki gibi maaş kısıtı ile emeklilik formülleri yer alıyor.
Mali Boyu Hesaplanacak
Henüz bu kapsamda olan kişi sayısı net olmasa da 5 milyon gibi bir sayı gündemde. Bu noktada kapsam belirlendiği zaman kişi sayısı da tespit edilecek. Bu tespitten sonra kimin ne kadar maaş alacağı ne kadarlık bir giderin olacağı belirlenecek.
Uygulama Usulleri Belirlenecek
Dördüncü aşama olarak bu sistemin nasıl bir şekilde uygulanacağı, kimin hangi şartlarda emekli olacağı ve ne tür bir politika uygulanacağı belirlenecek.
Meclisin Onayına Sunulacak
Tüm bu aşamalar belirlenip tasarısı çıkarıldıktan sonra uygulanabilmesi için tasarı meclise sunulacak. Bunun içinde bir taslak metninin oluşturulması ve TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.