Ramazanda Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur ?

Ramazanda Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur ?

Ramazanda Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur ?

İşte uzman önerileri Ramazan ayında 2 ana öğünden biri olan sahur kesinlikle atlanmamalıdır. Uzun süreli açlıklar metabolizmanın yavaşlamasına neden olacağı için, sahurun yapılması oldukça önemlidir.’diyerek Ramazan ‘da ki en önemli noktanın sahur olduğuna dikkat çekiyor.
Kahvaltılık türünde, çok ağır olmayan fakat aynı zamanda tok tutucu besinler tüketmek gerektiğini vurgulayan uzmanlar; Tuzlu peynir, zeytin, salam, sucuk gibi gıdalardan ise uzak durulması gerektiğini anlatıyor. Bu tür besinlerin hem gün içerisinde susuzluk hissini artırıdığını hem de yağlı oldukları için kilo artışına neden olduğunu söyleyen Uzun,hangi besinlere ağırlık vermemiz gerektiğini de açıklıyor.
Sahurda daha çok hafif kahvaltı, çorba, az yağ ile hazırlanmış zeytinyağlılar tercih edilmesi gerektiğini söylerken mide rahatsızlarının oluşmasını engelleyebilmek için özellikle yağlı besinlerden, kafein içeren kahve ve kakao tüketiminden kaçınılmalı ve yemeğin hemen üzerine uykuya yatılmaması gerektiğini vurguluyor.
Uzmanlar yaz aylarında artan sıcaklardan dolayı, oruç tutan bireyler sahurda ve iftardan sonra belli aralıklarla bol su tüketmesini öneriyor. Özellikle sahurda ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini söylerken hafif kahvaltılık tarzındaki gıdalarla beslenilmesini vurgulutyor.
Anne sütünden sonra en kaliteli proteine sahip olan yumurta tok tutmada en etkili besinlerden biridir. Düşük kalorisi, yüksek protein içeriği, uzun süre tok tutuşu ve oldukça besleyici öğeler barındırması yumurtayı sihirli besine dönüştürmektedir. Sahurlarda 1 adet haşlanmış yumurta veya yumurta ile yapılmış menemen ya da omlet tüketmek tokluk süresini uzatmada faydalı olacaktır.
Zayıflamak isteyen ve tokluk süresini uzatmak isteyen herkesin sofralarının baş köşesinde yer alan salata sahurda da kurtarıcı rolü üstlenmektedir. Salatalara atılan sirke ve limon ile  sindirimin daha da uzamasına neden olarak aç kalmadan oruç tutmanızı sağladığını farkedeceksiniz. Burada sakınılması gereken soslardır. Kilo alınmak istenmiyorsa bir süre soslardan uzak kalınmasında fayda vardır.
Kan şekerini düzenleyen, metabolizmayı hızlandıran tarçın mucize baharatlar arasındadır. Ramazan ayı süresince tarçını bol miktarda kullanmak aç kaldığımız süre boyunca tokluk süremizi uzatacaktır. Tarçını heryerde kullanabiliriz. Sütümüzde, yoğurdumuzda,suyumuzda veya çayımızda..
Yaz aylarında geçirilen ramazanda açlıktan daha önemli bir konu varsa o da susuzluktur. Susamamak için içtiğimiz bol suyun yanında su içeriği yüksek besinleri tüketmek susuzluğumuzu bastırmamıza yardımcı olacaktır. Susuzluğumuzu bastıracak besinlerin kralı ise karpuzdur. Tam bir yaz meyvesidir. İçerdiği düşük kalori ile de kilo almanızı engeller.